3.78 BYN
2.98 BYN
3.42 BYN
На прадпрыемстве Іванаўскага раёна бульбу выкопваюць з гаршчкоў
Бульба ўсяму галава - на прадпрыемстве Іванаўскага раёна бульбу выкопваюць з гаршчкоў. Там працуе цэлая лабараторыя па вырошчванні агародніны. Сёння беларускую бульбу прадаюць далёка за межамі краіны, а ачышчаная агародніна стала новым кірункам у вытворчасці і маркетынгу.
Марыя Тройніч раскажа аб прамысловых і кулінарных вынаходках. Шэф-повар рэстарана беларускай кухні Аксана Анісімава называе бульбу алмазам кулінарыі. З агародніны яна можа прыгатаваць з дзясятак страў. Караняплод падае па-рознаму: запечаны, смажаны, адварны і з салёнай карамеллю. Галоўнае - падабраць сорт. Па словах повараў, у бульбы толькі адзін недахоп - яе трэба чысціць.
На прадпрыемстве Іванаўскага раёна знайшлі выйсце - адкрылі лінію па перапрацоўцы караняплода і зараз прадаюць ачышчаную бульбу ў пакетах
Пасля таго, як бульбу пачысціць машына, яе дачышчаюць уручную, мыюць у спецыяльнай ванне і адпраўляюць на ўпакоўку. Часцей за ўсе вакуумаваную бульбу купляюць рэстараны. Сыравіну вырошчваюць на гэтым жа прадпрыемстве. У "Агра-Моталь" працуе цэлая лабараторыя па культываванні бульбы. Прарошчваюць насенне ў прабірках.
А потым расаду высаджваюць у гаршчкі. Усяго ў цяпліцах "Агра-Моталь" іх 21 тысяча. Нягледзячы на такі аб'ём, бульбу збіраюць выключна ўручную, каб не пашкодзіць. Усё гэта для таго, каб атрымаць здаровае насенне для пасадкі і якасны ўраджай. Паспяхова культывуюць нават сарты, прывезеныя з марскога ўзбярэжжа і горных раёнаў.
Усяго сёлета на прадпрыемстве сабралі 14 тысяч 200 тон бульбы. Тавар адпраўляюць ва Украіну, Расію, Малдову і іншыя краіны. Зараз у "Агра-Моталь" распрацоўваюць невялікую вакуумную ўпакоўку. Так што хутка ачышчаную агародніну пачнуць прадаваць і ў розніцу, каб бульба яшчэ часцей з'яўлялася на стале беларускіх гаспадынь.